Osuuskunta mahdollistaa yrittämisen - ilman yrittäjän riskiä.

11.06.2020

Osuuskunta mahdollistaa yrittämisen, ilman yrittäjän riskiä. Onko sinulla osaamista, harrastus, josta haluaisit työn itsellesi tai halu lisätuloihin? Mutta yrittäjäksi ryhtyminen ei syystä tai toisesta ole ajankohtaista tai mahdollista.


Osuuskunta on tällöin erittäin hyvä vaihtoehto. Osuuskunnassa yrittäminen on helppoa, sinä teet ja osuuskunta maksaa palkan sinulle ja sivukulut oikeille tahoille. Osuuskunnassa toimimiselle vain mielikuvitus on rajana.

 • Tuotteiden valmistus
 • Vaatteet
 • Kodin tekstiilit
 • Sisustustuotteet
 • Leivonnaiset
 • ym
 • Palveluiden tarjoaminen
 • Pihatyöt
 • Siivoukset
 • Korjaukset
 • Lumityöt
 • Kehonhuolto
 • Kurssit ja koulutukset
 • ym.
 • Verkkokauppamyynti
 • Osuuskunnalla on myös verkkokauppa, jossa jäsenet voivat myydä tuotteitaan
Osuuskunta osallistuu myyjäisiin ja messuille, ja jäsenet saavat myydä/markkinoida tuotteitaan/palveluitaan
Osuuskunta osallistuu myyjäisiin ja messuille, ja jäsenet saavat myydä/markkinoida tuotteitaan/palveluitaan

Osuuskunta ottaa 10% provisiota laskutetusta työstä/tuotteesta. Tämä provisio käytetään pakollisiin kuluihin, joita joka tapauksessa tavalliset yrittäjätkin joutuvat maksamaan, mm. vakuutukset, kirjanpito ym.

Työttömänä työskentely osuuskunnassa

Mikäli olet työtön, ja toimit osuuskunnassa, sinua ei kumminkaan katsota yrittäjäksi, toisin kuin kevytyrittäjänä.

Voit tienata normaalisti määrätyn vajaa 300€ ilman, että palkka vaikuttaa työmarkkinatukeen.

Tämä pätee myös liiton päivärahalla oleviin työnhakijoihin. Osuuskuntayrittäjyys onkin verrattavissa osa-aikaiseen työskentelyyn tässä mielessä

Vaikka olisit kokoaikainen työntekijä, nykyään on helppo tehdä työtä useammassa paikassa. Kiitos uudenlaisen verokortin, joka mahdollistaa työskentelyn useammalle työnantajalle.

Mistä niitä töitä sitten löytyy?

Lähtökohtaisesti jokainen Osuuskunnan jäsen etsii oman työkohteensa ja asiakkaansa, mutta myös osuuskunta markkinoi saatavilla olevia palveluita ja tuotteita.

Osuuskunta järjestää monenlaisia tapahtumia ja osallistuu esimerkiksi myyjäisiin, missä jäsenten on mahdollisuus myydä tuotteitaan ja palveluitaan. Näin saadaan hyvää näkyvyyttä ja asiakasvirtaa jäsenille.

Osuuskunta myös mainostaa jäseniään palveluineen ja tuotteineen niin verkossa, kuin perinteisillä mainoslehtisilläkin. Ja hyvä kello kauas kuuluu, onpa moni Osk:n jäsen saanut työkohteita toisen jäsenen suosittelemana.

Kuinka hinnoitella tuote/palvelu?

Osuuskunta on hinnoitellut osan markkinoimistaan palveluista niin, että siitä on laskettu jäävän työntekijälle asianmukainen palkka. Mutta jäsen voi myös itse hinnoitella palvelun/tuotteen.

Mikäli hinnoittelussa tarvitsee apua, Osuuskunnasta autetaan mielellään. Hinta voidaan laskea esimerkiksi niin, paljonko tekijä haluaa jäävän työstä käteen. Tähän lisätään menot ja kulut päälle laskurilla, näin saadaan hinta, joka asiakkaalta veloitetaan.

Osuuskunnassa et ole yksin

Osuuskunta on tiimipelaamista siinä mielessä, että jokainen jäsen on tasavertainen Osuuskunnan omistajajäsen. Mitä enemmän jäsenet osallistuvat Osuuskunnan kehittämiseen ja markkinointiin, sitä paremmin tietysti tuotteet ja palvelut pääsevät esille, ja syntyy niin sanotusti lumipalloefekti.

Mikäli jollakin jäsenellä on ideanpoikanen, helposti siinä käy niin, että vähintäänkin joku osuuskunnasta innostuu auttamaan ideoinnissa, ja tuote/palvelu jalostuu työksi, mikä viedään asiakkaalle asti.

Jos kumminkaan et halua osallistua Osuuskunnan yhteiseen ideoimiseen ja eteenpäin viemiseen, ei tämäkään ole pakollista. Tosin tähän asti kaikki aktiiviset jäsenet ovat ennemmin tai myöhemmin innostuneet ideoimaan ja auttamaan Osuuskunnan markkinoinnissa. Onhan tämä kumminkin jokaisen jäsenen etu.

Herättikö tämä artikkeli uteliaisuutesi? Jos haluaisit kokeilla osuuskuntayrittämistä tai kuulla toiminnasta lisää, ota rohkeasti yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää! Voit lähestyä sähköpostilla tilaukset@virranvoima.fi , soittamalla/ whatsapp 040-6846595 tai vaikka laittamalla facebookissa viestin meille.

TÄÄLTÄ voit myös lukea lisää Osuuskunnasta ja halutessasi täyttää liittymislomakkeen,

Jaana Rönkä